Forskaren: Ändra YouTubes algoritmer och prioritera fakta om klimatet
Doktor Joachim Allgaier från Tyskland har genomfört en studie om YouTube och klimatkrisen.
Majoriteten av alla Youtube-videos om klimatkrisen går emot den vetenskapliga konsensusen och hijack:ar tekniska termer för att få dem att verka mer trovärdiga.
Det visar en ny studie utförd av doktor Joachim Allgaier från RWTH Aachen University i Tyskland, skriver The Guardian.
I studien har han analyserat Youtube-klipp för att se om klippen höll sig till eller utmanade den vetenskapliga konsensusen.
Den vetenskapliga konsensusen är i sammanhanget slutsatser från rapporter som genomförts av FN:s Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC från och framåt. Rapporterna betonar att det är mänsklig påverkan som är den dominerande orsaken till global uppvärmning sedan -talet.
Joachim Allgaier använde sig av följande tio söktermer i studien.
Kemikaliespår chemtrailsKlimat climateKlimatförändring climate changeKlimatteknik climate engineeringKlimathacking climate hackingKlimatmanipulation climate manipulationKlimatmodifikation climate modificationGeoteknik geoengineeringGlobal uppvärmnning global warming
Forskare har varnat för att användare som letar efter videos om klimatforskning kan exponeras för innehåll som i själva verket går emot den stora forskningsströmmens åsikter. I studien upptäckte han att av de främsta sökresultaten gick emot den vetenskapliga konsensusen.
För att undvika att resultaten skulle baseras på hans egen profil använde han sig av ett anonymiseringsverktyg, som gömmer datorns IP-adress och får YouTube att tro att varje sökning kommer från olika användare.
Resultaten för söktermerna klimat, klimatförändring, klimatforskning och global uppvärmning stämde bäst överens med den vetenskapliga konsensusen. Enligt Joachim Allgaier beror det troligtvis på att det är ämnen där klipp från nyhetsprogram eller dokumentärer är frekvent förekommande.
Men videorna som dök upp med söktermerna kemikaliespårå, klimatteknik, klimathacking, klimatmanipulation, klimatmodifikation och geoteknik förklarade sällan någon vetenskaplig forskning till grund för påståendena.
Joachim Allgaier påpekar att bara för att folk tittar på videorna, betyder det inte att de tror på vad som visas. Han tycker dock att det är viktigt att undersöka algoritmerna som bestämmer vilka videos som ska visas för folk, utan att för den sakens skull ta bort klimatförnekande material från plattformen.
Det skulle innebära censur, och YouTube säger att de är emot censur , säger han.
Kanske skulle de kunna ändra sina algoritmer för att prioritera faktabaserad information, särskilt inom ämnena hälsa och medicin.
YouTube är en plattform för yttrandefrihet där alla kan välja att lägga upp en video, sålänge de följer våra community-riktlinjer , svarar en talesperson för YouTube till The Guardian.
Talespersonen säger att YouTube har jobbat med att reducera rekommendationer för innehåll som är på gränsen och videos som skulle kunna desinformera folk på ett skadligt sätt.
Plattformen har också introducerat informationspaneler som hjälper användare till fler källor där de kan faktakolla informationen de söker.