Read Time:1 Minute, 6 Second
Julen är ihop med midsommar vår mest firade högtid. Och många högtider handlar om att samla vänner och familj och äta tillsammans. På något sätt är det som gör det till en tradition, att man gör om samma sak om och om igen, varje år.
Det finns antaligen lika många julbord som det finns familjer, vad som ska stå på julbordet är något vi ofta fått med oss från barnsben.
Julmaten förnyas över tid, och det är idag inte så vanligt att servera grisfötter och aladåb.Samma gäller för den kokta kålen somhar börjat lämna rum för olika kålsallader med julsmaker.
Ett klassiskt svenskt julbord
Kalla rätter på julbordet
- Många varianter på sill som sillsallad senapssill, matjesill, vitlökssill, tomatsill och hundratals andra varianter på si
- Stekt strömming
- Ägghalvor, tex toppade med kaviar och räkor
- Lax: gravad, kallrökt, varmrökt
- Strömmingslåda
- Syltor: kalvsylta, rullsylta, pressylta
- Julskinka
- Rödbetssallad
- Sallader: rödkålssallad, grönkålssallad
- Leverpastej och viltpatéer
- Fårfiol
Varma rätter på julbordet
- Janssons frestelse
- Prinskorv
- Julkorv
- Köttbullar
- Kål: rödkål, grönkål, brunkål
- Brysselkål
- Revbensspjäll
- Dopp i grytan
- Potatis
- Lutfisk
Tillbehör
- Senap, olika sorter
- Vörtbröd
- Julknäckebröd
- Kavring
- Smör
- Stilton eller Cheddar
- Dessertostar
- Gravlaxsås
- Cumberlandsås
- Inlagd gurka
- Inlagda rödbetor
Drycker på julbordet
- Glögg
- Julöl, gärna mörka sorter med alla variationer finns både alkoholfria och med alkohol
- Snaps, olika sorter, alla har sin favorisnaps
- Julmust, samma som några månader senare döps om till påskmust.
- Rött vin
- Svagdricka, en klassiker i stugorna
- Vatten, vanligt kranvatten eller kolsyrat och kylt. Kanske smaksatt
- Kaffe & Te
Efterrätter och tillbehör
- Russin & mandlar
- Risgrynsgröt
- Ris á la malta
- Saftsås
- Pepparkakor
- Knäck
- Ischoklad
- Kola
- Polkagrisar
- Clementiner
- Dadlar
- Nötter
- Fikon
- Smågodis